Protivgradna  služba Jermenije je osnovana 1964. godine, iz razloga što je grad nanosio enormne štete privredi ove Sovjetske Republike. Krajem 1980-ih u 60 artiljerijsko-raketnih baterija militarizovane  protivgradne službe Sovjetske Socijalističke Republike Jermenije, nalazilo se više od 400 protivavionskih topova  „Elbrus” kalibra 100 mm  i 100 protivgradnih lansera raketa. Sistem je brojao više od 1700 zaposlenih i imao je 12 protivgradnih centara na kojima su se nalazili meteorološki radari. Sistem je obuhvatao 16 administrativnih regiona Jermenije, ukupne branjene površine od oko 1 milion hektara od čega je 500.000 hektara bilo obradivo. Prema statističkim podacima do 1992. godine efikasnost protivgradne zaštite je iznosila 94%, dok je pojava grada smanjena za 20 puta sa ulaganjima u protivgradnu zaštitu koja su bila 5 puta manja od procjenjene ostvarene dobiti. Služba je bila angažovana i da istraži mogućnosti vještačkog povećanja padavina u slivu jezera Sevan korištenje avio zasijavanja i raketne tehnike unosa reagensa nakon čega je dala pozitivnu ocjenu rezultata ovog eksperimenta. Sticanjem nezavisnosti od SSSR-a, odnosno 1992. godine Jermenija gasi službu protivgradne zaštite.

Protivavionski top 100mm „Elbrus” ispaljuje protivgradna zrna punjena reagensom, u jednoj od centralnoazijskih Republika SSSR-a

Tokom prvih 10 godina nezavisnosti, nakon raspada Sovjetskog Saveza, nedostatak sredstava je spriječio dalje provođenje i razvoj protivgradne zaštite u Jermeniji. Nastali gubitci u Jermenskoj poljoprivredi su bili zapanjujući,  i svake godine je grad nanosio štetu u visini nekoliko desetina miliona dolara. U aprilu 2003. godine  Vlada Jermenije je na osnovu bivše militarizovane protivgradne službe kreirala službu SAP „SAVAP” (usluga aktivnog uticaja na atmosferske procese). Tokom 2004. godine, po nalogu predsjednika Roberta Košariana, pokrenut je program ispitivanja protivgradnih sistema u svijetu s ciljem odabira najboljeg za klimatske uslove Jermenije. Nakon posjete ministra poljoprivrede Argentini, uočena je francuska tehnologija protivgradnih topova na acetilen, koja se učinila idealna za uslove Jermenije. Za početak je kupljeno 15 topova, koji su postavljeni u regiji Aštarak, Jermenske pokrajine Aragastotn. Dijelovi sistema, poput rezervoara za acetilen, i samog acetilena, nabavljeni su u Rusiji. Sistem je završen 2005. godine a uz pomoć argentinskih stručnjaka pušten u rad u proljeće 2006. godine na teritoriji Aštarak Aragacotnskij regiona. Te 2005. godine započela je i proizvodnja topova u samoj Jermeniji. Model „Zenit” počela je da proizvodi kompanija Barva jer su topovi iz inostranstva nabavljani po cijeni od 30 000 dolara po komadu.

Protivgradni top Zenit M
Zenit pored vinograda

Trenutno, SAP „SAVAP” sistem ima 154 protivgradne stanica od kojih je 48 u Ararat regionu,  30 u regionu Aragatsotnsko i 69 u Armavir regionu. Dejstvima  navedenih  protivgradnih stanice zaštićeno je  oko 13.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na području 50 seoskih zajednica. Prema odluci Vlade Republike Jermenije u 2010. godini. SAP „SAVAP” uključen je u ministarstvo za vanredne situacije Republike Jermenije. Kako navode na sajtu kompanije „Barva”, jedan top, modela „Zenit”  je dovoljan za zaštitu 100 hektara usjeva. Po navodima iz jermenske štampe, danas je u Jermeniji raspoređeno 340 protivgradnih topova, od čega su 240 u državnom vlasništvu. Takođe planiraju se nabaviti i 72 komada ovakvih topova, koji će se razmjestiti u Nagoro Karabahu. Kako je ranije pomenuto, od nekadašnjih 12 protivgradnih centara u funkciji su danas svega dva sa radarma MRL-5, od kojih se jedan nalazi u okrugu Dsegh u Lori Jermenskoj a drugi u u Artashavan okrugu u Aragacotnskoj oblasti. Pored dva postojeća meteorološka radara za potrebe zaštite od grada u Jermeniji će biti instalisana i dva nova za regiju Širak i dolinu Ararat, što bi, po jermenskim pretpostavkama, značajno trebalo unaprijediti protivgradnu zaštitu, prvenstveno u cilju ranih najava. Po medijskim navodima radare će besplatno donirati Rusija a potreban broj topova za sve značajne poljoprivredne površine u Jermeniji je procjenjen na 5000 komada. Masovna proizvodnja protivgradnih topova snizila je njihovu nabavnu cijenu a po jermenskim elektronskim medijima, tokom 2013. godine 100 protivgradnih topova Zenit M je prodano u Islamsku republiku Iran po cijeni od 3.600,00 američkih dolara za jedan top.

Jermenski Radarski centar sa radarom MRL-5
Proizvodni pogoni kompanije Barva u kojima se proizvodi Zenit

IZVORI:

  1. Andranik Michaelian, Anti-Hail System Benefits Rural Armenia, Armenian Technology Group, February 1, 2006
  2. G.A.Galečяn, Stimulirovanie osadkov, Priroda 6/2015, Rossiйskaя akademiя nauk, Moskva 2015.
  3. A.A. Vardanяn, G.A. Galečяn, V.G. Perepelkin, I.P. Čunčuzov, O generacii udarnoй volnы v ustanovke gradovoй zaщitы, Žurnal tehničeskoй fiziki, 2011, tom 81, vыp. 10http://www.barva.am/