Najednostavnija definicija olujno-gradonosnog kumulonimbusa je da je to vrlo složena dinamička tvorevina koju karakterišu raznovrsni mikro i električni procesi, koji međusobno i sa okolinom intereagujući, stvaraju jake pljuskovite padavine sa gradom praćene olujnim udarima vjetra i razornim električnim pražnjenjima. 
Kumulonimbus je dobio ime kovanicom od latinskih riječi “Kumulus”, što znači gomila, te “Nimbus”, što znači kišni oblak. Spada u grupu nestabilnih oblaka, zajedno s kumulusima. Po Bergeronovoj, fizičkoj klasifikaciji, kumulonimbus spada u grupu koloidno-labilnih oblaka . To je moćan i gust oblak, znatnog vertikalnog prostiranja, u obliku planine ili ogromnih tornjeva. Bar neki dio njegovog gornjeg djela je obično gladak, končast ili izbrazdan, i gotovo uvjek spljošten. Ovaj se dio često razvlači u obliku nakovnja ili široke perjanice. Ispod, često vrlo tamne, baze ovoga oblaka, češće se javljaju niski iskidani oblaci, slijepljeni ili ne sa njom, a padavine su katkad u obliku virga.

Dvije su vrste ovog oblaka: “Cumulonimbus calvus” (Cb cal), i “Cumulonimbus capilatus” (Cb cap). Kumulonimbusi nemaju podvrsta. Kalvus na latinskom znači ćelav dakle to je kumulonimbus u kojemu su neke protuberance, bar u njegovom gornjem djelu, počele da gube kumulusne konture, te u kojima se ne raspoznaju nikakvi djelovi cirusnog oblika. Protuberance i pupljenja teže da stvore bjeličastu masu, sa manje više vertikalnim brazdama. Kapilatus na latinskom znači kosmat. Kumulonimbus koji se odlikuje prisustvom, naročito u svom gornjem djelu, jasno cirusnih oblika, sa izrazito končastom ili brazdastom strukturom, često u obliku nakovanja, perjanice ili velike, više ili manje, neuredne kose. U ovom tipu oblaka uglavnom nastaju pljuskovi ili grmljavine, praćene često olujom ili gradom. U njemu se javljaju česte, vrlo jasne virge.

Kumulonimbusi su sastavljeni od vodenih kapljica i naročito u njihovom gornjem djelu, od ledenih kristala. Sadrže, takođe, i velike kišne kapi, često snježne pahuljice,  krupu,  sugradicu ili krupna zrna grada. Vodene kapi i kišne kapi mogu biti jako prehlađene.Horizontalne i vertikalne dimenzije kunulonimbusa su tako znatne, da je karakterističan oblik oblaka u cjelini vidljiv samo ako se oblaci posmatraju sa dovoljno velike daljine. U toku prvih faza njihovog razvitka počev od “Kumulusa”(Cu), kumulonimbusi često pokazuju na svojim vrhovima zaobljene protuberance, mada im gornji dio počinje da gubi jasnoću kontura. Poslije toga se ovaj gornji dio potpuno pretvara u končastu ili izbrazdanu masu, koja često ima oblik nakovnja. Na vrlo niskim temperaturama končasta struktura može da se protegne na cjelokupnu oblačnu masu.