Приднестровље, као дио Молдавске ССР насељен русима и украјинцима, распадом СССР-а прогласио је независност од Молдавије 1990. године. Међународно непризната, ова област функционише као посебна држава у границама Републике Молдавије. Почетак противградне заштите у овој области Молдавије, тачније Григориопољском рејону  веже се за 1981. годину. Радило се по совјетској технологији уношења реагенса на бази сребро-јодида (AgJ) у градоносне облаке путем противградних ракета. До распада СССР-а поред поменуте области систем заштите од града је обухвато и Слободзејски те Новоаненски и Каушански рејон са укупно 200 000 хектара површине. Од 1991. године и самопроглашења независности, основана је Служба за противградну заштиту ПМР при министарству пољопривреде. Од самог почетка поменуту службу су пратили финансијски проблеми, што је била бољка и комплетне самопроглашене Републике. Број противградних станица је смањен а рејони су полако излазили из система заштите тј. смањивано је брањено подручје. У периоду од 2003. године до 2006. године служба је била у статусу мировања тј. ван функције, због недостатка новца. Коначно, од 2006. године када је због штета од града препозната стварна потреба за овом службом, она је пребачена у Министарство за екологију и поново је започео њен рад.

Брањени Григориопољски рејон

Данас, Служба противградне заштите ПМР покрива само Григориопољски рејон са површином од 80 000 хектара а припрема се поновно проширење на остале рејоне. Брањени рејон располаже са шест противградних станица, што је значајно смањење у односу а ранији период када се располагало са 23 противградне станице. У протекле четири године, усљед активности поменуте Службе на брањеном подручју уопште није било појаве града због чега се истиче достигнута ефикасност на нивоу 95%. Цјелокупно финансирање Службе је из државног буџета са циљем да се у наредним годинама 10% трошкова покрије од стране корисника, при чему је дефинисана цијена од 8,67 копејки (1 еуро=13,93 трансдњестарске рубље, 1 рубља=100 копејки) по брањеном хектару. У Служби се налази 75 запослених. За оперативни рад се располаже са метеоролошким радаром MRL-5 и ракетама Алзањ и Кристал, преосталим из ранијег периода. Прије враћања у употребу, све ракете су тестиране при чему је утврђена 100% исправност истих.

Противградне ракете Алзањ – 2М

Оно што је значајно за будући развој Службе противградне заштите ПМР јесте план за набавку руског аутоматског система „Антиград” за који истичу велику ефективност у спречавању појаве града.  Нарочито помињу позитивна искуства са наведеним системом у Русији, тачније у Ставропољском региону, али за реализацју поменутог плана нужно је обезбједити финансијска средства за која до дана писања овог текста нису изнађене могућности у скромном буџету Приднестровља.

ИЗВОРИ:

  1. В. Ильенкова, Противоградовой службе – 30 лет, Республиканская газета „Приднестровье” 15.04.2011.
  2. В.Шеханов, Антиград-надежная защита, Республиканская газета „Приднестровье” 15.08.2009