Противградна  служба Јерменије је основана 1964. године, из разлога што је град наносио енормне штете привреди ове Совјетске Републике. Крајем 1980-их у 60 артиљеријско-ракетних батерија милитаризоване  противградне службе Совјетске Социјалистичке Републике Јерменије, налазило се више од 400 противавионских топова  „Елбрус” калибра 100 мм  и 100 противградних лансера ракета. Систем је бројао више од 1700 запослених и имао је 12 противградних центара на којима су се налазили метеоролошки радари. Систем је обухватао 16 административних региона Јерменије, укупне брањене површине од око 1 милион хектара од чега је 500.000 хектара било обрадиво. Према статистичким подацима до 1992. године ефикасност противградне заштите је износила 94%, док је појава града смањена за 20 пута са улагањима у противградну заштиту која су била 5 пута мања од процјењене остварене добити. Служба је била ангажована и да истражи могућности вјештачког повећања падавина у сливу језера Севан кориштење авио засијавања и ракетне технике уноса реагенса након чега је дала позитивну оцјену резултата овог експеримента. Стицањем независности од СССР-а, односно 1992. године Јерменија гаси службу противградне заштите.

Противавионски топ 100мм „Елбрус” испаљује противградна зрна пуњена реагенсом, у једној од централноазијских Република СССР-а

Током првих 10 година независности, након распада Совјетског Савеза, недостатак средстава је спријечио даље провођење и развој противградне заштите у Јерменији. Настали губитци у Јерменској пољопривреди су били запањујући,  и сваке године је град наносио штету у висини неколико десетина милиона долара. У априлу 2003. године  Влада Јерменије је на основу бивше милитаризоване противградне службе креирала службу САП „САВАП” (услуга активног утицаја на атмосферске процесе). Током 2004. године, по налогу предсједника Роберта Кошариана, покренут је програм испитивања противградних система у свијету с циљем одабира најбољег за климатске услове Јерменије. Након посјете министра пољопривреде Аргентини, уочена је француска технологија противградних топова на ацетилен, која се учинила идеална за услове Јерменије. За почетак је купљено 15 топова, који су постављени у регији Аштарак, Јерменске покрајине Арагастотн. Дијелови система, попут резервоара за ацетилен, и самог ацетилена, набављени су у Русији. Систем је завршен 2005. године а уз помоћ аргентинских стручњака пуштен у рад у прољеће 2006. године на територији Аштарак Арагацотнскиј региона. Те 2005. године започела је и производња топова у самој Јерменији. Модел „Зенит” почела је да производи компанија Барва јер су топови из иностранства набављани по цијени од 30 000 долара по комаду.

Противградни топ Зенит М
Зенит поред винограда

Тренутно, САП „САВАП” систем има 154 противградне станица од којих је 48 у Арарат региону,  30 у региону Арагатсотнско и 69 у Армавир региону. Дејствима  наведених  противградних станице заштићено је  око 13.000 хектара пољопривредног земљишта на подручју 50 сеоских заједница. Према одлуци Владе Републике Јерменије у 2010. години. САП „САВАП” укључен је у министарство за ванредне ситуације Републике Јерменије. Како наводе на сајту компаније „Барва”, један топ, модела „Зенит”  је довољан за заштиту 100 хектара усјева. По наводима из јерменске штампе, данас је у Јерменији распоређено 340 противградних топова, од чега су 240 у државном власништву. Такође планирају се набавити и 72 комада оваквих топова, који ће се размјестити у Нагоро Карабаху. Како је раније поменуто, од некадашњих 12 противградних центара у функцији су данас свега два са радарма МРЛ-5, од којих се један налази у округу Дсегх у Лори Јерменској а други у у Артасхаван округу у Арагацотнској области. Поред два постојећа метеоролошка радара за потребе заштите од града у Јерменији ће бити инсталисана и два нова за регију Ширак и долину Арарат, што би, по јерменским претпоставкама, значајно требало унаприједити противградну заштиту, првенствено у циљу раних најава. По медијским наводима радаре ће бесплатно донирати Русија а потребан број топова за све значајне пољопривредне површине у Јерменији је процјењен на 5000 комада. Масовна производња противградних топова снизила је њихову набавну цијену а по јерменским електронским медијима, током 2013. године 100 противградних топова Зенит М је продано у Исламску републику Иран по цијени од 3.600,00 америчких долара за један топ.

Јерменски Радарски центар са радаром MRL-5
Производни погони компаније Барва у којима се производи Зенит

ИЗВОРИ:

  1. Andranik Michaelian, Anti-Hail System Benefits Rural Armenia, Armenian Technology Group, February 1, 2006
  2. Г.А.Галечян, Стимулирование осадков, Природа 6/2015, Российская академия наук, Москва 2015.
  3. А.А. Варданян, Г.А. Галечян, В.Г. Перепелкин, И.П. Чунчузов, О генерации ударной волны в установке градовой защиты, Журнал технической физики, 2011, том 81, вып. 10http://www.barva.am/