Gruzija je zemlja sa veoma čestim i velikim štetama od grada, naročito u poljoprivredi. Protivgradna zaštita u Gruziji je provođena  u periodu 1960-1990. godine, dok je ova sada nezavisna Republika bila u sastavu tadašnjeg SSSR-a. Tada je branjen prostor od 1.2 milona hektara u regijama Kaheti i južna Gruzija, sa prosječnom efikasnošću od 20 do 95%. Nakon 25 godina neprovođenja protivgradne zaštite zaključeno je da su se štete, prije svega u poljoprivredi vratile na nivo prije 60-ih godina XX vijeka, nerjetko dostižući i 100% štete u pojedinim dijelovima Gruzije. Stoga je 2013. godine, Državnom vojno naučnom centru Delta dat zadatak da konstruiše i proizvede savremen sistem zaštite od grada i postavi ga u regiji Kaheti, na istoku Gruzije. Delta je 2015. godine završila sistem u čijoj je osnovi moderan dvojno polarizovani, dopler, C-band radar “Meteor 735CDP10”, proizvođača “Seleks ES”. Ovaj radar je postavljen u istočnoj Gruziji u selu Šotori na nadmorskoj visini  od 1090 metara.

Radar "Meteor 735CDP10"

Efikasan  domet osmatranja olujno-gradonosnih procesa, za navedeni radar je 70-100 km, ali kako navode u protivgradnoj zaštiti Gruzije, mjerenja su precizna i na 200 km. Radar je za potrebe zaštite od grada opremljen posebnim softverom. Softver posjeduje specifične algoritme za generisanje područja gdje je potrebno da se rasprši reagens na bazi srebrno-jodida. Ostali dijelovi sistema su Centralna kontrolna stanica, koji se nalazi u Tbilisiju, Automatski sistem za kontrolu vatre, Automatski lanseri raketa SD-26 i SD-56 i protivgradne rakete Sk-6.

Raspored protivgradnih lansera u regiji „Kaheti“
Centralna kontrolna stanica (Radarski centar) u ”Tbilsiju“

Automatski sistem za kontrolu paljbe na osnovu podataka meteorološkog radara određuje sa kojih će se lansera, pod kojim uglovima i sa koliko raketa dejstvovati. U regiji Kaheti, na površini od 650 000 hektara je raspoređeno ukupno 85 automatskih lansera, na međusobnom razmaku od 10 kilometara.

Automatski protivgradni lanser “SD-26“ - prednja strana
Automatski protivgradni lanser “SD-26“ - zadnja strana

Automatski lanseri mogu, zavisno od modela primiti 26 ili 52 rakete tipa SK-6, makedonske proizvodnje. Rakete su kratkog dometa, kalibra 60mm a po procjenama Gruzijaca za sezonu im je potrebno oko 5000 komada ili 58 raketa po jednom lanseru. Cjelokupan program uvođenja  protivgradne zaštite u regiji „Kaheti“, koštao je 15 miliona gruzijskih larija (1lari=0,37eur) ili 5,6 miliona evra.

Raketa tipa "SK-6"
Dejstvo automatskog protivgradnog lansera „SD-26“

Po medijskim natpisima za gruzijski sistem do sada je najveće interesovanje pokazala Moldavija, ali do danas nisu zaključeni nikakvi kupoprodajni ugovori.

Automatski protivgradni lanser „SD-56“
„3D“ fragment radarske slike radara „Meteor 735CDP10“

IZVORI:

  1. Avtandil G. Amiranashvili, Victor A. Chikhladze, Ucha V. Dzodzuashvili, Nugzar Ya. Ghlonti, Ioseb P. Sauri: Reconstruction of Anti-Hail System in Kakheti (Georgia), Journal of the Georgian Geophysical Society, Issue B. Physics of Atmosphere, Ocean and Space Plasma, v.18B, 2015, pp. 92-106
  2. Amiranašvili A.G., Dzodzuašvili U.V., Lomtadze Dž. D., Sauri I.P.,Čihladze V.A.: Sredstva vozdeЙstviЯ na atmosfernЫe processЫ v Kahetii, Trudы Instituta geofiziki im. M. Nodia, t. LXV, 2015
    http://delta.gov.ge/