Грузија је земља са веома честим и великим штетама од града, нарочито у пољопривреди. Противградна заштита у Грузији је провођена  у периоду 1960-1990. године, док је ова сада независна Република била у саставу тадашњег СССР-а. Тада је брањен простор од 1.2 милона хектара у регијама Кахети и јужна Грузија, са просјечном ефикасношћу од 20 до 95%. Након 25 година непровођења противградне заштите закључено је да су се штете, прије свега у пољопривреди вратиле на ниво прије 60-их година XX вијека, нерјетко достижући и 100% штете у појединим дијеловима Грузије. Стога је 2013. године, Државном војно научном центру Делта дат задатак да конструише и произведе савремен систем заштите од града и постави га у регији Кахети, на истоку Грузије. Делта је 2015. године завршила систем у чијој је основи модеран двојно поларизовани, доплер, Ц-банд радар “Meteor 735CDP10”, произвођача “Seleks ES”. Овај радар је постављен у источној Грузији у селу Шотори на надморској висини  од 1090 метара.

Радар "Meteor 735CDP10"

Ефикасан  домет осматрања олујно-градоносних процеса, за наведени радар је 70-100 км, али како наводе у противградној заштити Грузије, мјерења су прецизна и на 200 км. Радар је за потребе заштите од града опремљен посебним софтвером. Софтвер посједује специфичне алгоритме за генерисање подручја гдје је потребно да се распрши реагенс на бази сребрно-јодида. Остали дијелови система су Централна контролна станица, који се налази у Тбилисију, Аутоматски систем за контролу ватре, Аутоматски лансери ракета СД-26 и СД-56 и противградне ракете Ск-6.

Распоред противградних лансера у регији „Kaheti“
Централна контролна станица (Радарски центар) у ”Tbilsiju“

Аутоматски систем за контролу паљбе на основу података метеоролошког радара одређује са којих ће се лансера, под којим угловима и са колико ракета дејствовати. У регији Кахети, на површини од 650 000 хектара је распоређено укупно 85 аутоматских лансера, на међусобном размаку од 10 километара.

Аутоматски противградни лансер “SD-26“ - предња страна
Аутоматски противградни лансер “SD-26“ - задња страна

Аутоматски лансери могу, зависно од модела примити 26 или 52 ракете типа SK-6, македонске производње. Ракете су кратког домета, калибра 60mm а по процјенама Грузијаца за сезону им је потребно око 5000 комада или 58 ракета по једном лансеру. Цјелокупан програм увођења  противградне заштите у регији „Kaheti“, коштао је 15 милиона грузијских ларија (1lari=0,37eur) или 5,6 милиона евра.

Ракета типа "SK-6"
Дејство аутоматског противградног лансера „SD-26“

По медијским натписима за грузијски систем до сада је највеће интересовање показала Молдавија, али до данас нису закључени никакви купопродајни уговори.

Аутоматски противградни лансер „SD-56“
„3D“ фрагмент радарске слике радара „Meteor 735CDP10“

ИЗВОРИ:

  1. Avtandil G. Amiranashvili, Victor A. Chikhladze, Ucha V. Dzodzuashvili, Nugzar Ya. Ghlonti, Ioseb P. Sauri: Reconstruction of Anti-Hail System in Kakheti (Georgia), Journal of the Georgian Geophysical Society, Issue B. Physics of Atmosphere, Ocean and Space Plasma, v.18B, 2015, pp. 92-106
  2. Амиранашвили А.Г., Дзодзуашвили У.В., Ломтадзе Дж. Д., Саури И.П.,Чихладзе В.А.: Средства воздеЙствиЯ на атмосфернЫе процессЫ в Кахетии, Труды Института геофизики им. M. Нодиа, т. LXV, 2015
    http://delta.gov.ge/